Oorcorrectie

Een otoplastie of oorcorrectie is een ingreep die de vorm of de positie van het oor verbetert. Deze operatie is mogelijk bij de Kouterclinic in Gent (Oost-Vlaanderen).

Een afwijkende vorm of positie van de uitwendige oorschelp kan hinderlijk zijn voor kind of volwassene en leidt vaak tot gevoelens van onzekerheid of een laag zelfbeeld.  Sommige kinderen met afwijkende oren lijden onder pestgedrag.

De meest voorkomende aangeboren afwijking zijn de afstaande oren (ook wel flaporen genoemd).  Deze zijn het gevolg van een stoornis in de ontwikkeling van een kraakbeenplooi of de vorming van een te grote oorschelp, waardoor het oor gaat afstaan.  Afstaande oren leiden niet tot verminderd gehoor.

Meer informatie over het uitvoeren van een oorcorrectie / otoplastie? Neem dan snel contact op, onze medewerkers staan u graag te woord.

Hoe worden afstaande oren (flaporen) gecorrigeerd?

Een operatieve correctie van afstaande oren (otoplastie) gebeurt best vanaf de leeftijd van 5-6 jaar.  Ideale moment is net voor het kind naar het eerste studiejaar gaat.  Een oorcorrectie uitgevoerd op deze leeftijd zal de verdere ontwikkeling van het oor niet verstoren.
De ingreep gebeurt bij kinderen onder algemene verdoving en duurt gemiddeld 90 minuten (voor beide oren).  Bij volwassenen kan de ingreep ook geschieden onder locale verdoving.
Via een klein sneetje achter het oor zal de plastisch chirurg het oorkraakbeen remodelleren en een natuurlijke, harmonieuze vorm geven aan de oorschelp.  Bij kinderen wordt het sneetje achter het oor bij voorkeur gesloten met verteerbare draadjes. Na de ingreep worden de oren bedekt met een beschermend hoofdverband. Enkele uren na de oorcorrectie kan men huiswaarts keren (opname gebeurt in het dagziekenhuis).

Nazorg

Onmiddellijk na de operatie kan een lichte pijnstiller nodig zijn.  Zware inspanningen worden de eerste dagen best vermeden. Het hoofdverband blijft gemiddeld 5-7 dagen ter plaatse en wordt verwijderd op de controleraadpleging.  De oren zijn op dat moment nog wat gezwollen, rood en gevoelig en worden best nog een drietal weken beschermd met een elastische haarband.  Turnen en sporten zijn de eerste 3 postoperatieve weken niet aangewezen.  De nieuwe vorm van het oor is blijvend.  Het littekentje is gewoonlijk quasi onzichtbaar.

Kostprijs

De kosten van de otoplastie worden slechts gedeeltelijk gedekt door de mutualiteit.