Borstvorming bij mannen (gynaecomastie)

De vorming van borsten bij mannen (gynaecomastie) geeft vaak aanleiding tot schaamte en verminderd zelfvertrouwen. De borstvorming kan te wijten zijn aan de opstapeling van vet, de ontwikkeling van borstklierweefsel of een combinatie van beiden. Mannen met deze aandoening kunnen bij de Kouterclinic in Gent terecht voor een borstverkleining bij mannen. 

De oorzaak is meestal ongekend maar in bepaalde gevallen kan een hormonale stoornis, het gebruik van bepaalde medicatie of hormonen, een aandoening van de schildklier, een leverziekte of een gezwel van de bijnieren of de testikels aan de oorsprong liggen van de borstvorming bij mannen. Een nazicht door een endocrinoloog is aangewezen alvorens een chirurgische behandeling voor gynaecomastie uit te voeren.  Bij een éénzijdige borstvorming bij de man moet de zeldzame mogelijkheid van borstkanker eerst uitgesloten worden door middel van beeldvormingsonderzoeken.

Als geen duidelijke oorzaak gevonden wordt, is vaak de enige mogelijke behandeling van gynaecomastie een operatie: een borstverkleining voor mannen.

Wenst u meer informatie over deze ingreep? Neem dan contact op met onze chirurgen voor een vrijblijvend gesprek.

Hoe verloopt een chirurgische correctie van gynaecomastie?

De ingreep wordt door Dr. Vertriest van Kouterclinic te Gent (Oost-Vlaanderen) uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt ongeveer 90-120 minuten. Het overtollig klierweefsel wordt via een kleine incisie aan de onderrand van het tepelhof verwijderd. Vaak dient de ingreep gecombineerd te worden met een liposuctie van het overtollige vet van de borsthuid om tot een harmonieus resultaat te komen. Enkel verteerbare hechtingen worden gebruikt. Fijne drainagebuisjes worden geplaatst (slangetjes) om het overtollige vocht af te voeren. Deze worden meestal voor ontslag verwijderd. U mag het ziekenhuis dezelfde dag verlaten (opname in dagziekenhuis).

Hoe verloopt het herstel?

Een elastisch korset wordt op het einde van de operatie aangelegd en dit dient 6 weken gedragen te worden (3 weken dag en nacht, daarna nog 3 weken overdag). U mag douchen na de ingreep. De hechtingen lossen vanzelf op. De borstspieren kunnen de eerste week pijnlijk en stijf aanvoelen. De huid van de borstkas is gezwollen, kan blauwe plekken vertonen en de huid voelt verdoofd aan. Licht werk is mogelijk na 1 week.  Intensief sporten met gebruik van de borstspieren wordt afgeraden gedurende 6 weken. Controle-consultaties worden voorzien na 1 week, 6 weken, 3-6 maanden.

Zijn er mogelijke verwikkelingen?

Zoals bij elke operatie is er een kleine kans op nabloeding. Het overtollige bloed wordt meestal gedraineerd door de drainagebuisjes maar zelden dient een heroperatie te gebeuren om een nabloeding (hematoom) te verwijderen.  Het gebruik van het elastisch drukkorset en het respecteren van de postoperatieve instructies maakt de kans op nabloeding zeer klein.
Een infectie van de operatiewonde is zeldzaam behalve bij rokers en diabetici. Rookstop enkele weken vóór en na de operatie zijn zeker aangewezen. Goede glycemiecontroles bij diabetici zijn eveneens onontbeerlijk. Hoge koorts en roodheid van de borst na de ingreep kan op infectie wijzen en dient onmiddellijk aan Uw behandelende chirurg gemeld te worden. Een infectie wordt behandeld met antibiotica.

Wordt de behandeling van gynaecomastie terugbetaald?

Enkel bij de behandeling en operatie van echte gynaecomastie (overontwikkeld borstklierweefsel bij de man, zonder vetophoping) wordt een deel van de kosten terugbetaald door de mutualiteit.